Rólunk írták

A Komplex Implantológiai Központ (fejlesztés, gyártás, oktatás) építésének gondolata megvalósulni látszik. Fullér Ferenc új gyárában már a belső szereléseket végzik, a munka rövidesen elkészül. Az új telephely felavatásának kitűzött és meghirdetett dátuma július 21-e, péntek, az ez alkalomból rendezett nyíltnapra, kerti partira az implantológia iránt érdeklődő szakembereket várják. A tulajdonos, érthető, jogos büszkeséggel mutatja, mi hová kerül majd, hogyan valósul meg mindaz, amit ő egyetlen mondatban így foglal össze: „Hátul, az épület végénél bejön a titán, elöl, a főbejáraton az új implantátum(ok)ra felépített fogakkal, mosolyogva távozik a páciens.”

Persze hosszú út vezetett idáig: mindenkinek ismerős a konyhaasztalon, pincében vagy garázsban induló vállalkozások története. Ez ebben az esetben sem történt másképp.

„Minden azzal kezdődött, hogy több mint 15 évvel ezelőtt én éppen „szabadúszó” voltam, egy kedves ismerősöm pedig akkoriban ment nyugdíjba. Felmerült bennünk egy közös cég alapításának a gondolata. Ugyanekkor egy régi családi ismerősünk – aki Németországban élő fogtechnikus – azt javasolta, hogy valamilyen fogászattal kapcsolatos vállalkozást kellene közösen elindítani. Némi gondolkodás és számos tanács meghallgatása után döntöttünk az akkor még nem igazán ismert, viszont a jóslatok szerint nagy jövő előtt álló implantátumok forgalmazása mellett. Ezzel a céllal mentünk ki a kölni Fogászati Világkiállításra, ahol sikerült egy német céggel szerződést kötnünk. Egyik munkatársam azóta is ezeket az implantátumokat árusítja, most már az általunk gyártott SYMPLANT® implantátumcsaláddal együtt.

Mivel az eredeti foglalkozásom marós, javasoltam, hogy vásároljunk esztergapadot, és fogjunk hozzá a gyártáshoz is. A cég többi tagja viszont úgy gondolta, hogy az a tizenhatezer forint, amibe akkor az első kisműszerész-esztergapad került, túl nagy beruházás lenne a Kft.-nek.

Azt sem tudtuk, honnan is lehet beszerezni megfelelő minőségű titán alapanyagot.

 

Végül egyedül alapítottam meg a saját cégemet, a FULL-TECH Fogászati Implantátum és Műszergyártó Kft. elődjét 1992-ben. Beállítottam a gépet a garázsba, és elkezdtem kísérletezni.

Ebben az időben állt mellém tanácsaival és ötleteivel dr. Elischer Zoltán, aki igen komoly és elismert képviselője a magyar implantológiának. Megszülettek az első implantátumok.

A forgalomba helyezésnél Divinyi Tamás professzor úr sokat segített. Igyekezetünk beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Szép lassan beindult a munka. Igazuk lett azoknak, akik a cégalapítás idején biztattak, mert egyre több implantátumot rendeltek. Amikor már nem bírtam egyedül, munkatársat, hazai gyártót kerestem. Elég nehéz volt azonban olyan munkatársat találni, aki határidőre, megbízható minőségben vállalta a gyártást. Az egyetlen esztergapadból több lett, kinőttük a garázst, kiköltöztünk Szigetszentmiklósra egy ikernyaraló pincéjébe. Ha adódott jó lehetőség egy újabb matuzsálemkorú, de pontos gép, vagy egy kis, számítógépvezérlésű CNC eszterga- és marógép kedvező megvásárlására, ha az anyagi körülményeim lehetővé tették, éltem is vele. A termelés a pincéből felkerült a földszintre, majd a kiegészítő részek az első szintre. A cég létszáma is emelkedett. A mérföldkő körülbelül három éve az volt, amikor az első nagy CNC gépünket vettük meg. Ennek köszönhetjük, hogy lépést tudtunk tartani a megnövekedett kereslettel.

 

Jelenleg termékeink legnagyobb részét a FULLPLANT® implantátum család teszi ki.

A fogászati felépítmények és technikai elemek gyártása során Kádár László tanár úr támogatására számíthattam, számíthatok egészen a mai napig, csakúgy, mint Bögi tanár úr tudására is. Így történt, hogy a munka közben a fejlesztés új irányt is vett. Dr. Liktor Bálint fül-orr-gégész főorvossal közösen fejlesztettük ki a MAXPLANT® nevű arcsebészeti implantátumot, amely az arc- és koponyacsontok bőrön keresztüli implantálására alkalmas. Például a genetikai rendellenesség, veleszületett hiány vagy tumor destrukció miatt, esetleg baleset következtében szükségessé vált fül-, orr pótlások rögzítésére szolgál. Végső kialakításán még jelenleg is dolgozunk. Így jutottunk el oda, hogy jelenleg tizenhárom munkatársam van (alkalmanként kisegítőket is felveszek). Az adminisztráció, a kész termékek raktározása is sok helyet igényel, így a további fejlesztést már az akkori körülmények között nem tudtuk megoldani, ezért kellett új telephelyet keresnünk. Sikerült is, itt Szigetszentmiklóson megfelelő telket találnunk, ahol mintegy három éve építjük folyamatosan, hol gyorsabb, hol lassabb tempóban az új üzemet.

A beszerzett CNC-gépek már emberi érintés nélkül gyártják a különböző formájú és méretű implantátumokat, valamint egyéb alkatrészeket. A titán köszörült rúdban érkezik, a forgácsoló üzemben megmunkálják, ellenőrzés, tisztítás, sorjázás, újratisztítás, felületkezelés következik, majd a csomagolás. Termékeink gamma-sugárral való sterilizálást követően kerülnek forgalomba. Van tehát az épületben gyártó, tisztító, csomagoló, raktározó rész, de ezeken kívül helyet kap egy bemutató-oktató implantológiai műtő, valamint egy kicsiny fogtechnika is. A már említett célt, a „beérkező titánrúd, forgácsolás… – új implantátumokkal mosolyogva távozó páciens” gondolatát feleségem javaslatára továbbvittük.

Ő szintén implantáló szájsebész szakorvos, aki évekig Divinyi professzor osztályán dolgozott, ahol gyakran látott implantációkat, de nem volt alkalma, lehetősége aktívan részt venni ebben a munkában. Itthon javaslatomra marhacsontokon kísérletezett, majd Kemper doktor segítségével sikeresen elvégezte első implantációs műtétjét.

Kemper doktor egyébként a magánrendelőjébe befogadta, vezette a kezét, beleszólt az iránytartásba, megmutatta, és ha kellett, átvette az első néhány műtétjét. Ma már úgy gondolom, biztonsággal alkalmazza a beültetési technológiát a mindennapi gyakorlatban. (Én is voltam már megelégedett páciense!)

 

Egyébként Elischer doktorhoz és Bögi tanár úrhoz a mai napig bármikor fordulhat kérdéseivel, és tanácsukat kérheti. Természetesen a folyamatos tanulásra, az ismeretei bővítésére neki is, mint mindenkinek továbbra is szüksége van. Ezt szeretnénk mi ezután szervezett formában kínálni, elsősorban a kezdő implantológusok számára, ezért is alakítjuk ki a „live operation”, azaz élő műtétek kivetítésére, interneten való közvetítésre is alkalmas műtő- bemutató- oktatóterem együttest. Ez helyet adhat a tapasztalt orvosok körül kialakult „önképző körök”-nek, és itt nemcsak az implantológiára, hanem más fogászati termékekre és területekre is gondolunk. Az emeleti műtőben az operációs lámpa közepébe épített különleges tévékamerával lehet rögzíteni, archiválni, kivetíteni a fogászati székben zajló tevékenységet. Az épület földszintjén lévő, tizenkét-tizenöt emberfogadására alkalmas bemutatóteremben láthatják majd mindazt, ami a műtőben történik. A képzések tematikáján, pontos kivitelezésén még dolgozunk, de terveink szerint a saját szervezésű hétvégi továbbképzések már a következő oktatási évben elindulhatnak. Rendezvényeket is szervezünk a kezdő implantológusok számára, hogy minél hatékonyabban és zökkenő mentesebben sajátíthassák el az alapvető tudnivalókat a gyakorlatban is. Erős kapcsolatot szeretnénk kialakítani jelenlegi felhasználóinkkal, ami szoros együttműködést, oda-vissza működő információáramlást jelent.

Számukra kis létszámú véleménycseréket, műtétek bemutatását szervezzük, ahol összegyűjtjük a tapasztalatokat, a könnyebb és jobb felhasználásra vonatkozó ötleteket. Reményeink szerint mindezekkel, valamint a komputeres 3D-ben történő szemléletes tervezés segítségével a fejlesztés új távlatai nyílhatnak meg.”

 

Dr. Révay András